Gyűjtsd a pontokat és vásárolj olcsóbban! Illetve iratkozz fel a hírlevélre és adunk cserébe 500 Ft értékű pontot, amit akár a következő vásárlás során be is lehet váltani - Részletek itt.

Kérdése van? Hívjon minket! +36706126116

Rólunk

"A TÉSZTAKÉSZÍTŐ" TÖRTÉNETE

Danka Arnold
2022.02.01 22:04
"A TÉSZTAKÉSZÍTŐ" TÖRTÉNETE

ENNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY MEGALAKULT "A TÉSZTAKÉSZÍTŐ"!

Már gyerekkoromban is arról álmodtam, hogy egyszer saját vállalkozást fogok nyitni és én teljesen mást fogok csinálni, mint a többi vállalkozás. Tízen pár év elteltével, elmondhatom, hogy sikerült! Engedd meg, hogy részletesen bemutassam neked, ennek történetét!

Na de hol is kezdjem? Talán az első fontos pont az volt, hogy miért is választottam a vendéglátást. Mindig is kreatív lélek voltam bármiről is volt szó.  Így nagyon megtetszett a szakács szakma, mert úgy gondoltam, hogy az ételek megalkotása, variálása és tálalása korlátlan határokkal bír, amit a mai napig fenntartok. Akkor még nem gondoltam, hogy ez a hivatás nagyon sok másra is meg fog tanítani, mint emberileg és szakmailag is. Remek alapot adott, amit mai is számtalan területen tudok használni.

Az alapanyagok megfelelő ismerete és felhasználása, így már megvolt. Megtanultam, hogy hogyan hozhatom ki a maximumot az élelmiszerekből. Több mint 10 évet dolgoztam a vendéglátásban, így akkoriban nem volt kérdéses hogy, ha valamit csinálok, akkor az csakis egy étterem lehet!

A munkahelyeimen, sokszor csináltam friss tésztát és már az első pillanattól éreztem, hogy az a tészta, amelyik megfelelően van gyúrva, pihentetve és szeretettel, odafigyeléssel készül sokkal másabb, mint amelyiket csak összegyúrják és kifőzik.

Akkor merült fel bennem, hogy nekem ezt kellene csinálnom, amikor megnéztem a piacon lévő tésztákat és azt tapasztaltam, hogy szinte kivétel nélkül a legtöbb majdnem ugyan olyan! Jórészt ugyan azt kínálják, csak más néven fut. Fejembe vettem, hogy megalkotok egy tésztát, ami merőben más lesz. A célom az volt, hogy a lehető legjobb minőséget állítsam elő, de úgy hogy még megfizethető legyen. Hogy ár/érték arányban a legjobb lehessen.

2020 év vége az időpont, amikor az ötlettől és a kihívástól felvértezett alkotás vággyal megkezdtem utamat és felkutattam a Magyarországon megvásárolható legtöbb magyar lisztet és tojást.

(Hogy mik voltak a szempontok és a tulajdonságok, de 
legfőképp milyen értékeket képviselnek az alapanyagok, részletesen itt olvashatsz

"Az aranysárga durum nyomában" és "A tökéletes tojás felkutatása" cikkekben.)

Miután szép kis készletet sikerült összeszednem, már nem jöhetett más csak az analízis. Készítettem egy teszt könyvet, aminek lapjaira felírtam néhány támpontot. Ezek többek között tartalmazták a tészta textúráját, főbb jellemzőit, főzve és szárítva is vizsgálva azt. Figyelemmel kísértem, hogy melyik liszttől és melyik tojástól hogyan alakul a tészta íze, színe és állaga.

Felragasztottam őket a lapra és folytattam tovább. Mind addig, amíg közel egy év elteltével és körülbelül 50 keverésvariáció finomítása után eljutott a mai formájához. Nem állítom, hogy ez a legtökéletesebb recept, eljárás, amit meg lehet csinálni.

Talán nem is fogom úgy érezni sosem, de mindig azon leszek, hogy hogyan csinálhatnám még jobbra. Az elején úgy hittem, mint a legtöbben most, hogy ez csak egy száraztészta, ha jó a recept már csak megszárítom és kész is. De nem... Mert ott van még a pára, a keverés, az alapanyagok minősége és beltartalma mind drasztikusan befolyásolja a végeredményt.

És újabb akadályba ütköztem...
Rá kellett jönnöm, hogy ha azt szeretném, hogy mindenkihez eljusson a tésztám ebben a minőségben, akkor önmagában kevés a jó recept és a házias íz. Hogy vajon a sors, az erős akarat és a vágy, vagy csupán a szerencse volt nem tudom, de éppen keresgéltem a megfelelő szárító kamrákat és egy reménytelen oldalon találtam egy telefonszámot, gondoltam megkérdezem mit tud ajánlani.

De a telefon túlsó végén nem csak hogy egy jó szárítót találtam, hanem egy olyan segítőkész veteránnal találkoztam a száraztészta világából, akinek a tapasztalatai segítették kiküszöbölni a felmerülő problémákat.

Így sikerült elérni a megálmodott minőségi száraztésztát. És ma már le tudom gyártani azt a mennyiséget, ami lehetővé teszi, hogy sok család asztalára eljuthasson ez a finom és jó minőségű tészta, megfizethető áron.

Remélem, a történet folytatásában már együtt emelhetjük új szintre a száraztésztát.
Mert mindenkinek jár a tészta igazi íze!

Köszönöm, hogy elolvastad a rövid történetem
"A Tésztakészítő" márka megalakulásáról és arról, hogy mit is képvisel.