"A TÉSZTAKÉSZÍTŐ" TÖRTÉNETE
ENNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY MEGALAKULT "A TÉSZTAKÉSZÍTŐ"!
Az álomból valóság – A Tésztakészítő története
Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer saját vállalkozást nyitok, és valami teljesen mást hozok létre, mint amit a többi vállalkozás kínál. Sok évvel később büszkén mondhatom el, hogy ez az álom valóra vált! Hadd meséljem el ennek a történetét, amely nem csak az én utam, hanem az is, amiért ma itt vagyunk.
• A kezdetek: Miért pont a vendéglátás?
Mindig is kreatív lélek voltam. Legyen szó bármiről, mindig izgatott a lehetőség, hogy új dolgokat alkothassak. Ezért vonzott a szakács szakma is, mert azt éreztem, hogy az ételek elkészítése, a tálalás, és az ízek variálása végtelen lehetőségeket rejt. Akkor még nem is sejtettem, hogy ez a hivatás nemcsak szakmailag, hanem emberileg is sok mindenre megtanít.
Az évek során megtanultam, hogyan hozzam ki a maximumot az alapanyagokból. Több mint 10 évet töltöttem a vendéglátásban, és ebben az időszakban egy dolog vált világossá: ha valaha saját vállalkozást nyitok, az étterem lesz az utam.
• A friss tészták varázsa
Az ételek közül mindig is a tészták fogtak meg igazán. Amikor először készítettem friss tésztát munkahelyemen, azonnal éreztem a különbséget. A szeretettel és odafigyeléssel készített tészta valahogy más volt – sokkal ízletesebb, mint a bolti változatok, amelyek egyszerűen csak „össze vannak gyúrva és kifőzve”.
Ekkor fogalmazódott meg bennem az ötlet: miért ne készíthetnék saját tésztát? De nem csak bármilyen tésztát – valami igazán különlegeset, ami más, mint amit a piacon találunk. Ahogy körbenéztem a boltok polcain, láttam, hogy a legtöbb termék ugyanazt kínálja, csak más névvel. Én ennél jobbat akartam. Egyedi, egészséges tésztát, ami olyan finom, hogy ne lehessen neki ellenálni!
• A tökéletes tészta megalkotásának útja
A célom az volt, hogy a lehető legjobb minőséget állítsam elő, de úgy, hogy még megfizethető is legyen. 2020 végén kezdtem el a kalandomat, amikor felkutattam Magyarországon a legjobb durumliszteket és megalkottam a saját, egyedülálló CH PRO 29 lisztkeverékemet. A munka azonban nem ért véget a beszerzéssel. Lépésről lépésre haladtam, teszteltem, analizáltam és folyamatosan finomítottam a receptet. Miután szép kis készletet sikerült összeszednem, már nem jöhetett más csak az analízis. Készítettem egy teszt könyvet, aminek lapjaira felírtam néhány támpontot. Ezek többek között tartalmazták a tészta textúráját, főbb jellemzőit, főzve és szárítva is vizsgálva azt. Figyelemmel kísértem, hogy melyik liszttől és melyik hozzávalótól, hogyan alakul a tészta íze, színe és állaga.
50 különböző keverési variáció és közel egy évnyi kísérletezés után végül elértem azt az eredményt, amit célomnak tűztem ki. De itt nem álltam meg. Tudtam, hogy a jó tésztához nem elég a megfelelő recept – az alapanyagok minősége, a pára, a szárítás módja mind-mind befolyásolják a végeredményt.
• Az utolsó akadályok leküzdése
Amikor rájöttem, hogy az elkészült tésztát minőségben hogyan tudom mindenkihez eljuttatni, találkoztam egy újabb kihívással: a megfelelő szárító kamrára volt szükségem. Hónapokig keresgéltem, míg végül – talán a sors vagy a kitartásom eredményeképp – egy reménytelennek tűnő oldalon rábukkantam egy telefonszámra. A vonal másik végén egy száraztészta-veterán fogadott, aki nemcsak a szárítók rolls royce-át adta, hanem a tudásával is segített a tökéletes száraztészta kiszárításában.
• Az álom megvalósulása: A Tésztakészítő
Ennek köszönhetően ma már elmondhatom, hogy létrehoztam azt a minőségi száraztésztát, amiről mindig is álmodtam. És ami talán még ennél is fontosabb: sikerült ezt a tésztát sok embernek elérhetővé tenni, megfizethető áron.
• A történet folytatódik...
De ez még csak a kezdet! Remélem, hogy a jövőben együtt emelhetjük új szintre a száraztésztát, mert hiszem, hogy mindenkinek jár a tészta igazi íze.
Köszönöm, hogy végigolvastad a történetem, és hogy egy kicsit közelebb kerültél ahhoz, amit A Tésztakészítő képvisel.