Angus marhagolyók - Pikáns lecsóval - Bazsalikomos-citromfüves tarhonyával
Elkészítés nehézsége:
Közepes
Hozzávalók:
- 250g Angus Marha comb (Ha nincs, a sima marhából is jó)
- 250g Sertés tarja
- 100g Szarvas kolbász (Ha nincs, a sertés is jó)
- 50g Bacon szalonna
- Só, bors
- 1ek sertészsír
- 1ek Vaj
- Erős paprika ízlés szerint vagy chilipor
- 500g Tricolor paprika
- 2db közepes méretű kápia paprika
- 1db Lecsó paprika
- 1db kisebb padlizsán
- 300g paradicsom
- 50g ceruzabab
- 1db kis konzerv sűrített paradicsom
- 200g vöröshagyma
- 2db gerezd fokhagyma
- 1 ek citromos olíva olaj vagy egy kevés reszelt citromhéj
- 1csomag (400g) Bazsalikomos-citromfüves tarhonya
Elkészítés:
1, Elkészítjük "A Tésztakészítő" Bazsalikomos-citromfüves tarhonyát:
Közepes erősségen óvatosan lepirítjuk a tarhonyát, majd ha felmelegedett ráöntjük az 1,1liter(2,8*-os mennyiség) sós vizet. (Ezt célszerű külön, jó forróra melegíteni.) Ezután forráspont körül tartjuk és időnként kevergetjük, az aljáig lenyúlva. Ha a teteje rácsozódni kezd, nem keverünk többet bele és lekapcsoljuk alacsony fokozatra. Úgy nézhetjük meg, hogy megfelelő, hogy az oldalánál óvatosan belenyomjuk a fakanalat és szépen befelé feszítünk rajta, így láthatjuk az alján mennyi folyadék van. Ha már alig maradt víz, teljesen lekapcsoljuk és rátesszük a tetőt. Félretesszük.
2, A húsgombócok:
Ledaráljuk a húsokat és enyhén, ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk!
Ezután, összekeverjük és kicsi kb. 3cm átmérőjű labdákat formálunk. Fogunk egy serpenyőt és 1 evőkanál zsírt teszünk bele, ha felforrósodott, szépen kisütjük a gombócokat félkészre. Meg kell kérgesíteni a széleit. Kiszedjük őket egy tálba.
3, A Lecsós alap:
Nagyobb kockákra feldaraboljuk a paprikát, hagymát, paradicsomot, Padlizsánt. Kis kockákra a bacon-t. Vékony szeletekre a kolbászt. A ceruzababot is félbevághatjuk. (Ha fagyasztottból készítjük, akkor előtte vegyük ki 1-2 órával és engedjük ki.)
Ha minden kész, akkor célszerű abban a serpenyőben folytatni a főzést, amiben a húsgolyókat pirítottuk. Pótoljuk a zsírt 1evőkanállal és elkezdjük pirítani a bacon-t a kolbásszal, ezután beletesszük a hagymát, paprikát, padlizsánt és a ceruzababot. 5-6 perc után mehet bele a paradicsom is. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával(keveset), chili paprikával vagy porral ízlés szerint, egy kevés reszelt citromhéj(egyszer lehúzva a reszelőn)! Belekerül az 1evőkanál vaj és mielőtt teljesen elkészülne félidőben belefőzzük a húsgolyókat is, ezután szépen roppanósra pároljuk a zöldségeket.
1*, Tálalás:
Lehet egyszerűen az egyik oldalra a tarhonya a másikra a lecsó, középre pedig a húsgombócok.
2*,Elegáns tálalás:
Vagy aki szebben szeretné annak célszerű beszerezni egy rozsdamentes karikát. (Auchan, Ikea?) *Kép lent
- kiveszünk egy tálba két adag tarhonyát
- A Lecsó levéből 2-3 ek levet a tarhonyához teszünk és összekeverjük
- A gyűrűt egy tésztás tányér közepére rakjuk és kanállal beleszedjük a tarhonyát.
- Jól megnyomkodjuk a gyűrű prés tetejével aztán beleszedünk 3-4 ek lecsót
- Újra megnyomkodjuk óvatosan, hogy jól összeálljanak a zöldségek és lassan szivárogjon ki a lecsó leve
- A tetejére tesszük a 4db gombócot és ha szeretnénk csinálhatunk egy baconbe tekert babot is*
* Lepárolunk pár db egész ceruzababot és baconnel betekerjük, levágjuk egyenletesre a két szélét és egy serpenyőben megsütjük minden oldalát, sózzuk, borsozzuk.
Bográcsban is el lehet készíteni!